Så mycket kostar spel samhället i Sverige (TLDR: Mer än 10 miljarder på ett år)

Spelproblem beräknades under 2021 ha kostat samhället cirka 11,5 miljarder kronor, men exakt hur mycket spelandet i Sverige kostar samhället är svårt att få ett bra grepp om.

Folkhälsomyndigheten menar att kostnaderna för spel överstiger intäkterna.

Låt oss ta en titt på några siffror och sammanställningar.

Flera miljarder i beräknade samhällskostnader

”Spelproblem ger stora samhällskostnader”, är rubriken på Folkhälsomyndighetens samlade artikel i ämnet, där man kommunicerar:

”Spelproblem beräknades kosta samhället cirka 11,5 miljarder kronor 2021.”

– Folkhälsomyndigheten, 2024 (Spelproblem ger stora samhällskostnader)

Att jämföra samhällskostnaderna för spelproblem mellan olika år är svårt, eftersom rapporteringen av kostnader skiljer sig åt mellan åren.

2018 års sammanställning visade att spelproblem kostade samhället 14,4 miljarder kronor, medan kostnaderna för 2021 landade på 11,5 miljarder.

”Trots osäkerhet kring uppskattningen är det tydligt att spelproblem ger upphov till omfattande kostnader för samhället, framförallt för region, kommun och för arbetsgivare. Därför kan samhället tjäna på att förebygga spelproblem”, delger Folkhälsomyndigheten.

Källa: Utdrag ur IHE rapport 2023:7 om Samhällskostnader för spelproblem i Sverige 2021

Hur stora är då de 11,5 miljarderna som spelproblem beräknades kosta Sverige under 2021 i jämförelse med andra folkhälsofrågor?

Också det är svårt att svara exakt på, även om det finns en del siffror att jämföra med.

Kostnaderna för olika folkhälsofrågor (enligt Folkhälsomyndigheten):

  • 103,4 miljarder kronor för alkoholkonsumtion år 2017
  • 38,5 miljarder kronor för narkotikaanvändning år 2020
  • 31,5 miljarder kronor för rökning år 2015 (exklusive immateriella kostnader)
  • 11,5 miljarder kronor för spelproblem år 2021
  • 0,1 miljarder kronor för dopning årligen.

”På samma sätt som det finns osäkerhet för beräkningar av spelproblem finns liknande problem vid mätning av kostnader för övriga ANDTS-bruk, vilket gör att det är svårt att jämföra uppskattningarna.”

Svårt att jämföra kostnader

Vad gäller beräkningarnas jämförbarhet skriver myndigheten på följande sätt:

”En tidigare beräkning för 2021 uppskattade kostnaden till 9,1 miljarder kronor. Motsvarande beräkning för 2018 uppskattades till 14 miljarder. I den uppdaterade beräkningen för 2021 användes data från den nationella hälsoenkäten Hälsa på lika villkor (HLV) som underlag för kostnader kopplade till arbetslöshet och olika former av arbetsfrånvaro. I tidigare beräkningar användes data från befolkningsundersökningen Swedish longitudinell gambling study (Swelogs) som underlag för detta.”

Fler skillnader mellan åren finns att läsa här, under rubriken ”Tidigare beräkningar inte jämförbara”.

”Spelproblem är ett folkhälsoproblem som kan få negativa konsekvenser för enskilda personer i form av sämre hälsa och ekonomi. Det orsakar också stora kostnader för samhället. Detta framgår av beräkningar som gjorts av samhällskostnaderna för spelproblem.”

Läs mer: Samhällets kostnader för spelproblem i Sverige 2021 – En uppdatering (ihe.se)

Folkhälsomyndigheten: Kostnaderna för spel överstiger intäkterna

Samhällskostnaderna för spelproblem överstiger enligt Folkhälsomyndigheten statens intäkter från spel om pengar.

Enligt myndighetens sammanställning var samhällskostnaderna kopplade till spel om pengar 11,5 miljarder under 2021, att jämföra med 7 miljarder i intäkter.

”Kostnaden per person med allvarliga spelproblem beräknas vara 289 337 kr.”

”Kostnaderna för spelproblem ligger till stor del på kommuner, regioner och arbetsgivare. Kommuner och regioner hanterar kostnader för stöd och behandling och arbetsgivare drabbas av sjuknärvaro och arbetsfrånvaro.”

Grafik: Folkhälsomyndighetens beräkningar, mars 2024.

Siffrorna kommer från en hälsoekonomisk studie som gjordes av Institutet för Hälso- och Sjukvårdsekonomi (IHE) i Lund på uppdrag av Folkhälsomyndigheten. Statistiken om spelproblem kommer både från Swelogs befolkningsstudie och den nationella folkhälsoenkäten.

Vidare skriver Folkhälsomyndigheten:

”Kostnaderna beräknades utifrån en sjukdomskostnadskalkyl. Det innebär att man inte inkluderat eventuella ekonomiska fördelar med spel.”

Mer läsning på temat spelproblem och samhällskostnader:

Rulla till toppen